Werken zonnepanelen als het donker of bewolkt is?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die overwegen om zonnepanelen te installeren: “Werken zonnepanelen als het donker of bewolkt is?” Het antwoord is zowel ja als nee. Laten we dit eens nader bekijken.

Zonnepanelen in het Donker

Laten we eerst de nacht aanpakken. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om elektriciteit te produceren. Daarom produceren ze ‘s nachts, wanneer de zon onder is, geen elektriciteit. Dit betekent echter niet dat je ‘s nachts zonder stroom zit als je zonnepanelen hebt.

De meeste zonnesystemen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Gedurende de dag, wanneer de zon schijnt, kunnen je panelen meer elektriciteit produceren dan je verbruikt. Deze overtollige energie wordt teruggevoerd naar het net. ‘s Nachts, wanneer je panelen geen stroom produceren, kun je elektriciteit van het net halen.

Een andere oplossing is het gebruik van een zonne-energie opslagsysteem, zoals een thuisbatterij. Overdag opgewekte overtollige energie kan worden opgeslagen en vervolgens ‘s nachts worden gebruikt.

Zonnepanelen op Bewolkte Dagen

Wat gebeurt er als het overdag bewolkt is? Werken zonnepanelen dan nog steeds? Het antwoord is ja, maar hun efficiƫntie wordt verminderd.

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te werken, maar dat betekent niet dat ze direct zonlicht nodig hebben. Ze kunnen nog steeds elektriciteit genereren op bewolkte of regenachtige dagen, maar de hoeveelheid energie die ze produceren is minder dan op een heldere, zonnige dag.

Hoeveel minder? Dat hangt af van de dichtheid van de wolken. Licht bewolkt weer kan de energieproductie met ongeveer 10-25% verminderen, terwijl zwaar bewolkt weer de productie met 40% of meer kan verminderen.

Het is ook belangrijk op te merken dat bepaalde soorten zonnepanelen beter presteren onder bewolkte omstandigheden dan andere. Monokristallijne panelen, bijvoorbeeld, hebben een hoger rendement en kunnen beter omgaan met bewolkt weer dan polykristallijne panelen.

Conclusie

Dus, werken zonnepanelen als het donker of bewolkt is? ‘s Nachts werken ze niet, maar je kunt nog steeds stroom hebben dankzij netmetering of een thuisbatterij. Op bewolkte dagen werken ze nog steeds, maar hun productie is verminderd.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van een zonnesysteem. Een ervaren zonne-installateur kan je helpen om een systeem te ontwerpen dat rekening houdt met het lokale klimaat en je energiebehoeften, zodat je het hele jaar door betrouwbare stroom hebt.

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om groene energie te produceren en je energierekening te verlagen, zelfs als je in een gebied woont dat niet elke dag zon heeft. Dus laat een paar wolken je niet afschrikken van zonne-energie!

Blog

Design Journal

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren op uw energierekening. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen en welke factoren van invloed zijn op de financiƫle voordelen.

read more
Installatiegids voor zonnepanelen

Installatiegids voor zonnepanelen

Met de groeiende vraag naar duurzame energie en de stijgende energiekosten, worden zonnepanelen steeds populairder als een milieuvriendelijke en kosteneffectieve energiebron. Als je overweegt om zonnepanelen op je huis te installeren, is het belangrijk om de installatieprocedure te begrijpen en de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal presteren. In deze installatiegids voor zonnepanelen zullen we je begeleiden door het proces van het installeren van zonnepanelen op jouw woning.

read more
Zonnepanelen en woningwaarde

Zonnepanelen en woningwaarde

Bent u op zoek naar manieren om de waarde van uw huis te verhogen? Overweegt u om zonnepanelen te installeren, maar wilt u graag weten of dit ook daadwerkelijk een positief effect heeft op de waarde van uw woning? In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen zonnepanelen en woningwaarde en laten we zien waarom investeren in zonnepanelen een verstandige keuze kan zijn.

read more