Het is een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die overwegen om zonnepanelen te installeren: “Werken zonnepanelen als het donker of bewolkt is?” Het antwoord is zowel ja als nee. Laten we dit eens nader bekijken.
Zonnepanelen in het Donker
Laten we eerst de nacht aanpakken. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om elektriciteit te produceren. Daarom produceren ze ‘s nachts, wanneer de zon onder is, geen elektriciteit. Dit betekent echter niet dat je ‘s nachts zonder stroom zit als je zonnepanelen hebt.
De meeste zonnesystemen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Gedurende de dag, wanneer de zon schijnt, kunnen je panelen meer elektriciteit produceren dan je verbruikt. Deze overtollige energie wordt teruggevoerd naar het net. ‘s Nachts, wanneer je panelen geen stroom produceren, kun je elektriciteit van het net halen.
Een andere oplossing is het gebruik van een zonne-energie opslagsysteem, zoals een thuisbatterij. Overdag opgewekte overtollige energie kan worden opgeslagen en vervolgens ‘s nachts worden gebruikt.
Zonnepanelen op Bewolkte Dagen
Wat gebeurt er als het overdag bewolkt is? Werken zonnepanelen dan nog steeds? Het antwoord is ja, maar hun efficiƫntie wordt verminderd.
Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te werken, maar dat betekent niet dat ze direct zonlicht nodig hebben. Ze kunnen nog steeds elektriciteit genereren op bewolkte of regenachtige dagen, maar de hoeveelheid energie die ze produceren is minder dan op een heldere, zonnige dag.
Hoeveel minder? Dat hangt af van de dichtheid van de wolken. Licht bewolkt weer kan de energieproductie met ongeveer 10-25% verminderen, terwijl zwaar bewolkt weer de productie met 40% of meer kan verminderen.
Het is ook belangrijk op te merken dat bepaalde soorten zonnepanelen beter presteren onder bewolkte omstandigheden dan andere. Monokristallijne panelen, bijvoorbeeld, hebben een hoger rendement en kunnen beter omgaan met bewolkt weer dan polykristallijne panelen.
Conclusie
Dus, werken zonnepanelen als het donker of bewolkt is? ‘s Nachts werken ze niet, maar je kunt nog steeds stroom hebben dankzij netmetering of een thuisbatterij. Op bewolkte dagen werken ze nog steeds, maar hun productie is verminderd.
Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van een zonnesysteem. Een ervaren zonne-installateur kan je helpen om een systeem te ontwerpen dat rekening houdt met het lokale klimaat en je energiebehoeften, zodat je het hele jaar door betrouwbare stroom hebt.
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om groene energie te produceren en je energierekening te verlagen, zelfs als je in een gebied woont dat niet elke dag zon heeft. Dus laat een paar wolken je niet afschrikken van zonne-energie!